Proiect pentru învațarea limbii române de către elevii care aparțin minorităților naționale
Ministerul Educației, cu sprijinul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, lansează proiectul-pilot „Competență și eficiență în predarea limbii române copiilor și elevilor aparținând minorităților naționale din România”. Proiectul are ca obiectiv învățarea limbii române de către copiii aparținând tuturor minorităților naționale. Parteneri în derulare proiectului sunt Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Centrul pentru Formarea Continuă în Limba Maghiară și Casa Corpului Didactic Harghita.
Secretarul de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Hegedüs Csilla, ne oferă detalii:„În cadrul proiectului, se vor forma 6.190 de cadre didactice pentru predarea limbii române ca limbă străină, iar cu ajutorul experților, va fi dezvoltat un joc educațional digital pentru copiii de grădiniță și de școală primară, pentru ca învățarea limbii române să devină o joacă și o plăcere, nu o dificultate! În același timp, vor fi elaborate programe și materiale didactice pentru disciplinele opționale care să se concentreze pe dezvoltarea competențelor cheie, pe utilizarea metodelor digitale și să contribuie la o predare mai eficientă a limbii române. Toate acestea vor face parte dintr-un program pilot ce va avea loc în 27 de clase”.
Secretarul de stat Hegedüs Csilla evidențiază elementele de noutate ale proiectului: „Este pentru prima dată când finanțăm un proiect în care toate minoritățile naționale sunt incluse și prin care dorim să ajutăm învățarea limbii române de către minorități. Vom încerca pe un grup de 370 de copii să vedem dacă metodele noi funcționează. Pentru prima dată în România, i-am rugat pe cei care au scris proiectul, Ministerul Educației, să încerce să facă jocuri pentru telefon sau calculator în limba română, pentru că ce vedem – copiii noștri vorbesc mai bine în limba engleză decât vorbesc în limba română, pentru că se uită la filme în limba engleză, se joacă pe calculator cu jocuri în limba engleză”.